Topp 5 saker att se och göra i Klaipeda

Som den äldsta staden i Litauen, även känd som Memel och den inofficiella huvudstaden, har Klaipeda en lång och rik historia. Stadens gamla stadsdel är fascinerande och minnesvärd, karaktäriserad av både sin charmiga historia och moderna vibbar. Med en unik blandning av arkitektur finns det mycket att se och göra, inklusive massor av shopping, mysiga kaféer, och monument att utforska. Besök bland annat torget där den internationella jazzfestivalen hålls. Under sommarmånaderna lägger kryssningsfartyg till här och turister fyller den underbara gamla stadsdelen. Kom iväg från vardagen ett tag och åk på en minikryssning till Litauen. Klaipeda är en pärla som erbjuder fantastisk stämning på Litauens vackra västkust. Njut av god mat, prisvärd shopping och den genuina atmosfären. Klaipeda är ett bra stopp för en avslappnande helg eller en kortare vistelse.

Friedrich-passagen

Beläget i centrala Klaipeda, skapades Friedrich-passagen år 1692 och fick då sin egen vapensköld. Att besöka Friedrich-passagen är ett mysigt sätt att spendera några timmar på, särskilt när vädret är lite sådär och besökare kan titta in i de mysiga butikerna, sätta sig inne på de många kaféerna, eller ducka in under taken som skjuter ut för att söka skydd mot regnet.

Promenera längs floden i Dane-parken

Klaipeda har en mysig park längs floden Dane. Besökare som väljer att promenera längs Dane-parkens stigar kan även sitta och titta på de som fiskar från de många bänkarna längs floden. Den här långa, smala parken har även många permanenta skulpturer och lekplatser för de minsta.

Svarta Spökets staty (Juodasis Vaiduoklis)

Det svarta spökets staty är en ganska läskig skulptur som ser ut lite som en Dementor från Harry Potter. Statyn är belägen nära det pittoreska hotellet Memel och figuren ser ut som att den klättrar upp ur Dane-floden. Skulpturen skapades av två litauiska konstnärer, Svajunas Jurkus och Sergejus Plotnikovas, är 2,4 meter hög och är gjord av brons. Skulpturen är baserad på en saga och legend från 1595 som beskriver ett svart spöke på denna plats.

Svängbron

Precis intill spökstatyn finns en svängbro över vad som tidigare var vallgraven runt Memels slott och som för samman Klaipeda med det historiska hotellet Memel och kryssningsfartygsterminalen. Svängbron öppnas varje timme för att båtar ska kunna passera och är annars stängd så besökare kan ta sig över den. För att öppna bron måste två arbetare snurra på ett hjul som gör att bron svängs för att öppnas och stängas.

Skulpturparken

Skulpturparken i Klaipeda är byggd på den forna kyrkogården från 1800-talet som förstördes under sovjetunionens ockupation. Till minne av den forna kyrkogården har fler än 100 statyer och minnesmärken skapats. Parken huserar även en vacker rysk-ortodox kyrka som tidigare var ett kapell. Det är gratis att besöka skulpturparken.