4 spännande öar att besöka

Runt om i världen finns det som bekant oerhört många spännande resmål av alla möjliga och omöjliga slag. Något som dock alltid känns lite extra spännande är att åka till en ö i någon form. Därför tänkte vi här titta lite närmare på fyra spännande öar man kan besöka.

Island

Har man inte besökt den karga ön i norr är det definitivt något man bör göra. Ett måste när man är på Island är förstås att bada i en gejser. Den kanske allra bästa platsen att uppleva fenomenet på är Geysir där man hittar inte mindre än 30 olika gejsrar och som ligger drygt 10 mil öster om Reykjvavik. Den allra största av de är Strokkur som kontinuerligt med några minuter mellanrum exploderar likt en 20 meter hög fontän bestående av hett vatten.

När man är på Island bör man heller inte missa den imponerande glaciären Vatnajökull som tillika är en naitonalpark och som ligger ungefär fyra timmar bilfärd från Reykjvavik.

Förutom gejsrar och glaciärer bjuder Island också på en hel del annat smått och gott, som till exempel valskådning och fantastiska vandrindsleder i form av bland annat Landmannalaugar. För den även känner för lite party har Reykjvavik även ett bra utbud av barer och nattklubbar.

                                    Source: ’Ett av Geysirs utbrott’ av Dieter Schweizer via Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

Malta

Mitt i Medelhavet ligger den lilla ön Malta vars yta inte är större än en tiondel av Gotlands. Trots den ringa ytan finns det oerhört mycket att se och uppleva på Malta.

Här hittar man bland annat ståtliga palats som Johanniterriddarna lät uppföra under medeltiden och även den imponerande Riddarnas kyrka från samma tid. Dessutom finns här många vackra klippbad där man kan kasta sig i kristallklart vatten.

För den som gillar spel och kanske framför allt poker är Malta något av hela Europas pokermecka. Första veckan i november äger även Malta Poker Festival rum med en rad olika turneringar som är öppna för såväl proffs som amatörer. Funderar man på att delta i Malta Poker Festival kan det förstås vara ett bra tips att förbereda sig genom att spela lite poker på nätet.

Påskön

Vill man åka till en ö som inte liknar någonting annat, ja då ska man åka till Påskön. Den lilla ön som ligger helt isolerad mitt ute i Stilla Havet inhyser några av världens mest mytomspunna fenomen i form av de så kallade Moai-statyerna.

Runt om på ön finns det sammanlagt över 1 000 kända Moai-statyer, de flesta mellan fem och tio meter höga. När och varför statyerna uppförts är okänt, men forskarna tror att de tillkom någon gång mellan åren 1250 och 1500 och att syftet var att utmärka gravplatser.

                                    Source: ’Moai vid Ahu Tahai’ by Bjarte Sorensen via Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

Madagaskar

Om man söker efter helt unika naturupplevelser är Madagaskar utanför Afrikas östkust ett givet resmål. Här finns alltifrån tropiska regnskogar till torra slätter och unika klippformationer. Tack vare att Madagaskar är en ö finns här också djur och växter som inte går att hitta någon annanstans.

Här finns bland annat hälften av världens färgskiftande kameleontarter, 115 fåglearter och hela 800 olika orkidéearter. Har man tur kanske man även kan få se en lemur eller två.