Språkkurser och studier utomlands

Vår värld krymper och blir allt mer globaliserad. Genom teknologisk utveckling så är det lättare än någonsin att resa utomlands, hålla kontakten med vänner och arbetskolleger i andra länder eller få nyheter från platser som vi aldrig ens har hört talas om. Å andra sidan är det inte bara vi som beger oss ut i världen, världen kommer också i större utsträckning till Sverige – genom kulturvaror som TV-serier, filmer och musik, genom exotiska maträtter och genom internationella företag. En effekt av allt detta är att det blir allt viktigare att kunna tala fler språk än bara svenska.

Därför är det inte undra på att språkkurser utomlands växer i popularitet. Hellre än att gå på en tragglande kvällskurs för att plugga franska, italienska eller engelska, så åker vi nu iväg till Frankrike, Italien, England eller USA för att göra det. En klar fördel är att man får lära sig språket där det talas överallt omkring en, det blir som att lektionen inte tar slut bara för att man har gått ut ur klassrummet! Många märker också att de mognar och utvecklas på ett personligt plan av att vistas en tid utomlands. Att kunna klara sig själv i en främmande omgivning bevisar för en själv att man är kapabel till mer än vad man anar.

lära sig språk utomlands

Förberedelserna börjar hemma

Innan man ger sig ut i den globala världen kan det vara klokt att först förbereda sig på hemmaplan. Ett av de viktigaste stegen i den svenska utbildningsresan är högskoleprovet. Medan språkkunskaper är avgörande för internationell kommunikation, är en god akademisk grund i svenska också oerhört viktig. Högskoleprovet är en utmärkt möjlighet att visa sin akademiska förmåga och konkurrera om en plats på landets högskolor och universitet. Många väljer att förbereda sig genom kurser och studiegrupper och vissa satsar till och med på att göra provet flera gånger för att förbättra sina chanser. En bra poäng på högskoleprovet öppnar dörrar till högre utbildning, vilket i sin tur kan leda till internationella möjligheter och en framgångsrik karriär i den globaliserade världen.

Man kan också välja att studera utomlands på eftergymnasial nivå. I många fall kan utbildningen tillgodoräknas när du är tillbaka i Sverige, men erfarenheten du får av att ha varit student i utlandet kan inte jämföras med något som du kan göra på hemmaplan. I de europeiska länderna har universitetssystemen strömlinjeformats genom EU-samarbetet vilket gör det ännu lättare att fullfölja sin utbildning i olika länder. Det finns verkligen inga byråkratiska ursäkter till att inte åka. Studier utomlands ger dig helt enkelt de bästa förutsättningarna att skapa dig en framgångsrik karriär i vår globala värld.

Det viktigaste språket att kunna är engelska, och det är även det vanligaste språket för språkkurser utomlands. Idag är engelskan det mest studerade språket i världen, utöver de 1,8 miljarder människor som redan talar det. Men globala förändringar på senare tid, i synnerhet i efterdyningarna av finanskrisen, har gjort att kinesiska har stigit i popularitet och allt fler svenska språkresearrangörer erbjuder kurser i Kina. Fastän det onekligen är svårare att lära sig ett språk som är så obesläktat med svenskan som kinesiska, så är det inte omöjligt. Grammatiken är relativt enkel, det gäller bara att hålla tungan rätt i mun när man ska uttala de olika tonljuden som för europeiska öron kan låta identiska. Å andra sidan kan många som håller på att lära sig svenska tycka att glas och glass, hål och håll, eller kal och kall låter likadant. Det är jämförelsebara skillnader mellan vokalljud som sätter käppar i hjulen för västerlänningar som försöker lära sig mandarin – men om vi svenskar kan höra solklar skillnad på glas och glass så ska det väl kunna gå det med.