Sveriges mest besökta resmål

Att Stockholm skulle ha flest resmål på listan ”Sveriges topp 10 mest besökta turistattraktioner” är inte oväntat då det är Sveriges största och mest besökta stad. De har fem/sex resmål på listan beroende på lite hur man räknar. De övriga platserna delas av enstaka turistmål i Göteborg, Malmö, Sälen m.fl.

Första platsen är tveksam

Varje år besöker 3,9 miljoner besökare affärshuset G-Kås i Ullared. Med så många kunder är det faktiskt det resmål som drar mest besökare över hela landet per år. En del vill hävda att ett affärscentra inte är ett turistmål i ordets rätta bemärkelse och därför finns G-Kås ibland inte med på topp tio listan trots enorma besökssiffror. Andra ser shopping som en del av semestern och tycker då självklart att varuhuset ska vara den obestridbara ettan på listan.

Om varuhuset räknas bort vinner Liseberg med drygt 3 miljoner besökare. Nöjesparken har ohotat haft första platsen i många år då tvåan kommer nästan en halv miljon besökare efter. Detta är Malmös Folketspark på drygt 2,6 miljoner besökare.

Stockholm, Sälen, Uppsala

De som tar in på hotell i Malmö kan besöka sex av resmålen på listan. Som nummer tre kommer Stockholm Kulturhus och plats 6-10 hålls av Skansen, Globen, Eriksdalsbadet, Gröna Lund samt Vasamuseet.

I Uppsala är det fyrishovsbadet som finns med på listan och då på femte plats. Många familjer åker hit och besöker äventyrsbadet under skollov och passar då samtidigt på att ta in på vandrarhem eller hotell i Uppsala för att uppleva staden några dagar. Visserligen dras många familjer hit men det är framförallt stora simtävlingar som ökar besöksantalet. Utöver simbassänger erbjudet även badet gym och relaxavdelning som lockar en del besökare.

Men det är inte bara storstäderna som är med på listan. Sälens skidanläggning ligger fyra tack vare extremt många skidåkare under vintersäsongen. Orten lockar visserligen till turister under sommaren men då betydligt färre.