Smurfbyn i Andalusien – Här smurfar både gammal och ung

Det är 5 år sedan smurfarna kom till Juzcar, en liten stad i Malaga provinsen. Det är en fantastisk historia och en berättelse du kan läsa för dina barn. Hela byn är faktiskt blå målad.

Júscar, en typisk andalusisk bergsby med de typiska vitkalkade husen. Men då dök producenterna för den animerade långfilmen ”Smurfarna” upp med en idé, vi målar hela staden smurfblå!

Allt har målats om, kyrkan, kyrkogården, hotellet, torget. Här förändrades allt, från att varit en liten by med 250 invånare, som en och annan landsbygdsturist besökte, till att bli barnens favorit och världens första ”smurfby”.

I och med ommålningen av byns alla byggnader fick tolv arbetslösa bybor arbete under tre veckor. 4 000 liter målarfärg gick åt.

Före ommålningen hölls en folkomröstning i frågan där alla sa ja utom borgmästaren. Sony hade lovat att efter inspelningen återställa färgen, något som de 250 innevånarna sa nej till i en ny folkomröstning.

Turisterna vallfärdar för att se smurfbyn, och med den nya folkomröstningen verkar det inte som smurffärgen i Júscar inte bara är ett minne ”blått”. Smurfbyn har nu funnits sedan juni 2011. Antalet besökare minskar inte. Bortsett från kallare, vintriga dagar, har det snarare varit motsatsen. Intresset fortsätter vara stort, säger borgmästaren David Fernandez Tirado.

Under semestertider kan du även gå på ”smurf-marknad” varje helg. Júscar har nu omkring 2000 besökare varje helg, tio gånger den egna befolkningsmängden.

Enligt borgmästaren har smurffärgen fått fart på ekonomin, varit bra för affärerna och jobbsituationen. Men vägen till att vara smurf-by och favorit bland barnen har inte bara varit en dans på rosor, bybefolkningen har fått ta tag i nya utmaningar som att ordna smurf-boende och smurf-mat och även en ny parkering, där det finns en smurf-vakt.

Hotell Bandolero, i Malaga har under augusti haft 8 rum bokade bara för smurfare, och fått anpassa sig till temat smurf. Numera besöker turister från hela världen smurf-byn, mer än 300 000 personer har hittills smurfat runt på Juzcars gator.

Andalusien är en fantastisk miljö, men utan smurf-byn hade nog många missat en av Spaniens pärlor.  Med all säkerhet har en investering på 4 000 liter färg aldrig varit så lönsam. Till och med glädjen i byn har ökat. Folk har börjat kalla mig för Gammelmurfen, skrattar borgmästaren David Fernandez Tirado i en intervju.