Turkiet sevärdheter

Byggnader och platser

I Alanya hittar du en mäktig borg längst uppe på en klippa. Det var bland annat här som romarna huserade för många hundra år sedan och idag bjuder fästningen på en fantastisk utsikt över staden. Det är dock bara murarna kvar. Om du är intresserad av stalaktiteter och stalagmiter, bör du bege dig till Damlatasgrottan i Alanya. Grottan ligger under fästningen och har en enorm sal full av häftiga stendroppar. Röda Tornet i Alanya är en annan populär sevärdhet som också innehåller ett konstgalleri och ett museum.

Museer

I Istanbul hittar du Arkeoloji Müzesi, det arkeologiska museet. Här kan du lära dig allt om Istanbuls långa och spännande historia. I Istanbul hittar du också militärmuseet Askeri Müze som är det bästa museet i hela staden. Här får du se hjälmar, uniformer, vapen och rustningar ändå från 1100-talet och fram till Koreakriget. Man visar också målningar med krigstema. För den konstintresserade finns Türk Islam Eserleri som är ett museum med islamsk och turkiskt konsthantverk. Museet ligger i ett palats byggt 1520 och innehåller böcker, föremål av sten, trä och keramik samt mycket annat. De handvävda och antika mattorna är de mest värdefulla på museet.

Nöjen och aktiviteter

Är du i Turkiet ska du absolut pröva ett turkiskt bad eller Haman som det heter på turkiska. Här får du en ordentlig rengöring, bastubad, massage och en noggrann skrubbning. Du kommer att känna dig renare än någonsin! Alanya har en hel del turkiska bad att bjuda på, som exempelvis Hamam Mimoza. Även rakning med riktig rakkniv är vanligt och även här är det vanligt med massage som avslutning.

Önskar du en mer aktiv semester kan en cykeltur vara lämplig. Cyklar finns att hyra i de flesta turiststäderna och i bergen utanför Alanya finns en hel del tuffare cykelleder för den med bra kondition. I Alanya finns också bra möjligheter att prova forsränning på floden med hjälp av professionella guider. Flottarna rymmer runt 10 personer och du är ute i cirka två timmar. Det finns också möjlighet att prova Body Rafting, där man forsränner utan flotte.

Shopping

För den shoppingintresserade är Turkiet rena paradiset om du håller dig till de varor som producerats i själva Turkiet. Skinn, mattor, smycken och textilier är billiga, men de flesta utländska märken kostar som hemma. Särskilt Alanya har mängder av butiker och varuhus att fynda i. Passa dig dock för märkeskopior. Du kan också passa på att gå till en skräddare som syr upp kläder till dig billigt. Marknaden i Alanya är också ett måste att besöka. Här hittar du allt du kan tänka dig, som fetaost, kött, kläder, smycken och mycket annat. Ett tips är att besöka marknaden tidigt på morgonen. Du hittar marknaden på Sugözu Cad.