Skidresor i Frankrike

Till Franska Alperna åker man för att åka skidor och sola. Långa pister, hög fallhöjd och garanterad snö. Bli inte förvånad om ett åk tar halva dagen om du gillar att ta det lugnt.

Resa till Alperna

Bil (och bil-tåg)

Att köra bil till Alperna går alldeles utmärkt, men tänk på att man inte får köra med dubbdäck genom Tyskland. Här kan man välja hotell och liftsystem som man vill eftersom man har bilens frihet men det finns också färdiga paket att köpa.

Ett alternativ kan vara att kombinera resan med ett bil-tåg: Kör på bilen på ett tåg. Hela natten tillbringar man i en sovhytt och vaknar pigg, utvilad och nästan framme.

Flyg

Vill man flyga går resan fort men det kan vara omständligt att få med sig hela skidutrustningen. Här finns alla möjlighet till kombinationer med allt från flyg-stol till kompletta paket som inkluderar transfer, boende, mat och liftkort.

Bussresor

Många researrangörer organiserar bussresor till Alperna. Tänk Sällskapsresan II – Snowroller så får du en bild av vad det handlar om. Att komma fram tar lite längre tid men du kan alltid spela sällskapsspel med dina reskompisar eller varför inte pröva lyckan på live casino via mobilen och ha chansen att vinna några extra slantar som kan göra resan ännu roligare.

Hyra skidor och utrustning

Väljer man att inte ta med sig sina skidor från 80-talet har samtliga skidorter ett stort urval av komplett skidutrustning för alla smaker till överkomliga priser. Söker man en bit bort från backarna blir priserna oftast lägre.

Skidorter i urval

Chamonix

Chamonix, eller egentligen Chamonix-Mont-Blanc andas tradition. Här gick de första olympiska vinterspelen av stapeln 1924 och här finns möjligheter till skidåkning i världsklass utför europas högsta berg, Mont Blanc. De branta sluttningarna och extrema väderförhållandena passar bäst för avancerade skidåkare, men det finns backar även för nybörjare.

Lite oväntat har Chamonix fler besökare på sommaren (100 000 per dag) än på vintern (60 000 per dag).

Courchevel

Courchevel ligger i hjärtat av de tre dalarna, Les Trois Vallées. Det är ett enormt skidområde med ca 120 pister med en sammanlagd längd på över 150 kilometer. Det är faktiskt det största sammanhängande skidområdet i världen. Därtill ett stort område för offpiståkning! Courchevel passar alla och det finns mängder av backar i alla nivåer.

La Grave

Som rättrogen offpiståkare måste man besöka La Grave, Frankrike, minst en gång i livet. Hit vallfärdar offpistfantaster från hela världen för att uppleva spänning och pumpande adrenalin. Definitivt inget för nybörjare.

Upp på La Grave finns det en lift men inga pistade nerfarter. Fallhöjden är på 2150 meter.

Serre Chevalier

I sydliga alperna ligger Serre Chevalier som är känt för över 300 soldagar per år. Skidområdet Le Grand Serre Che med centralorten Villeneueve består av över 100 pister på 250 km med skogsskidåkning som specialitet.

Val d’Isere

Espace Killy är ett skidområde i Tarentaisedalen i franska Alperna med skidorterna Val d’Isère och Tignes. Liftsystemen erbjuder tillsammans nedfarter för alla smaker. Val d’Isère är en klassisk skidort skidort som bland annat varit värd för störtloppet i vinter-OS 1992 och många världscup-tävlingar.

I Les Grand Montets kan du göra ett åk med med 2000 meters fallhöjd!

Val Thorens

Val Thorens är Europas högst belägna skidort på 2300 meter och är huvudort i liftsystemet Les Trois Vallées (De tre dalarna). Där ingår även byarna Courchevel, La Tania, Méribel, Saint Martin de Belleville och Les Menuires. Totalt finns här över 300 pister och de flesta lägenhter och hotell ligger i backen.

Skidsäsongen sträcker sig in i maj och var från början ett eldorado för duktiga åkare, men erbjuder nu något för alla. För barnfamiljen finns ett sportcenter med klättervägg, bollhav och inlinesbana.