Flygplatser och destinationer i Marocko

I Marocko, som har en areal i likhet med Sverige, finns det över 25 flygplatser. En del är enbart för fraktgods eller inrikesflyg men i de större städerna finns de flygplatser i Marocko som är inriktade mer på internationell kommunikation. Om en charterresa bokas är det vanligt att planet landar på flygplatsen i Casablanca, Agadir eller huvudstaden Rabat. Ska man bo i någon ort i närheten finns det gott om bussar som kan ta resenären vidare.

agadir

Agadir är en populär kuststad som erbjuder fantastisk sol- och badmöjlighet. Detta i alla fall de dagar som det är behagligt varmt ute. Under landets högsommar är temperaturen så hög att många svenskar söker sig inomhus för att svalka sig. De som är ute efter att sola och bada ska därför kontrollera när på året som det är den temperatur som behagar dem mest.

Stadskärnan är relativt ny då stora delar förstördes i en jordbävning 1960. När denna byggdes upp satte man turisterna i fokus vilket var ett lyckat drag. Idag är Agadir ett av de resmål som står högt upp på listan när resebolagen presenterar olika resmål i Marocko. Eftersom staden har en egen flygplats går det att flyga direkt hit.

marrakech

De turister som i första hand söker kultur och historia åker istället till Marrakech. Staden kom upp på Unescos världsarvslista 1985 och har flera byggnader som är närmare 1000 år gamla. Den ursprungliga staden som idag är ”gamla stan” är omringad av en ringmur som hela tiden påminner om stadens historia och strategiska läge. Mitt i stadskärnan finns den populära marknadsplatsen som sjuder av liv och rörelse. Några av de mest besökta turistmålen i staden är Koutoubiamoskén samt sultanpalatset från slutet av 1100-talet. De som vill bo i Marrakech får flyga till någon intilliggande stad då den inte har en egen flygplats.

rabat

Rabat, som är huvudstaden, är idag hopväxt med flera städer som tidigare varit förorter. Sammanlagt har storstaden närmare två miljoner invånare. Här märks bland annat de historiska vingslagen från kolonitiden då Frankrike styrde landet. Den franska kulturen lever nämligen kvar framförallt i huvudstaden. Rabat är en mix av gammal och ny arkitektur, olika kulturer och turistmöjligheter. Eftersom staden ligger vid havet erbjuds bad och andra vattenaktiviteter. De som istället vill uppleva stadens puls behöver inte söka sig långt från de varma stränderna. Det många uppskattar i Rabat är att strosa bland de mängder av marknadsstånd som säljer allt från arabiska kryddor till asiatiskt tillverkade leksaker. Att hyra en bil i Rabat är även relativt billigt vilket lockar en del turister till att utforska landet på egen hand.